Hjälpcenter

Få hjälp med allt om spabad

I denna interaktiva video berättar vi hur du sköter vattenkvaliteten i ditt spabad på ett effektivt sätt.

Vi går igenom fyra olika delmoment som innefattar Mätning av vattnet, Desinfektion (klor), Alkalinitet och pH-värde. Alla moment kan ses i följd eller var för sig, beroende på vilken information du söker.

Tänk på att du enkelt kommer åt denna video via din telefon när du står vid ditt spabad.

Lycka till!

OBS: Tänk på att du förlänger livslängden på ditt spabad genom att sköta om det.

Frågor & Svar

Se de vanligaste frågorna

Hur ska marken förberedas?

Om du tänker ställa spabadet direkt mot marken skall du se till att ha ett jämnt underlag. Lägg en grusbädd på ca. 10 cm med makadam och vibbra ytan med en padda. Det fungerar självklart med en gjuten platta också.

Se filmen (Grundarbete för spabad.) nedan för en tydlig genomgång.

Hur mycket drar badet i el?

Det är olika beroende på storlek och modell. Vårat minsta spabad drar 210-260kWh/månad medans våra större modeller drar 300-350 kWh/månad. 

Denna beräkning är gjord med en vattentemperatur på 38.5 grader och bad två timmar i veckan.

Hur ofta behöver man byta vatten?

Tre till fyra gånger per år bör man generellt byta vatten. Badar man väldigt mycket kan man behöva byta vatten oftare. 

Kloret gör att vattnet över tid blir mättat och “förbrukat” det leder till att kloret blir mindre verksamt och ni kommer märka hur kloret inte längre renar, utan vattnet blir grönt och luktar unket ändå.

Finansiering?

Vi har många olika finansieringslösning. bla 60 månader räntefri avbetalning via wasa kredit på upp till 100.000:-. Önskar ni låna ett högre belopp så har vi även lösningar med Svea Ekonomi med belopp på upp till 250.000:-

Måste man använda klor eller finns det andra alternativ?

Det vanligaste är att man använder klor, men det finns också flera andra alternativ. Skulle man vara allergisk eller ogilla doften av klor så är det vanligaste att man använder antingen brom eller aktivt syre för desinfektion.

Mina värden är inte optimala, vad gör jag?

Har du för lågt klorvärde tillsätter du klor antingen i pulverform eller som puck. 

Har du för högt klorvärde så finns det olika alternativ. Oftast är det bara något högt då och badar man helt enkelt bara så kommer värdet att gå ner. Har man ett extremt högt värde (10 ppm och uppåt) så ska man ej bada då det kan uppstå irritation i hud och ögon. det man kan göra då är att man byter delar av vattnet så man spär ut vattnet med färskvatten, alternativt använder man ett medel som heter antiklor som dödar kloret. 

Högt pH? pH minus.

Lågt pH? pH plus

Låg alkalinitet? Alkalinity Up

Hög alkalinitet? pH minus

Hög cyansyra? Vattenbyte

Vi ska inte bada just nu, bör vi sänka temperaturen?

Vi rekommenderar att behålla temperaturen som den är om det inte rör sig om längre uppehåll. Ska man vara borta 1-2 veckor bara så är det sällan värt det då uppvärmning av badet förbrukar mer ström än att stödvärma och hålla temperaturen.  Om badet inte används på en månad eller mer så kan det vara bra att sänka temperaturen till 20 grader för att hålla ner energikostnaderna. 

OBS! Ett spabad får aldrig lämnas avstängt under vinterhalvåret på grund av risken för frysskador

Hur ofta behöver badet genomgå service, och varför?

Service bör man genomföra var tredje år på ett spabad. Det man gör då är att byta alla gummipackningar runt om i badet. Gummi torkar över tid och byter man ej dessa så kommer badet med största sannolikhet att börja läcka. I värsta fall kan även gummirester lossna och åka in i pumphus och dylikt. Man smörjer även upp rörliga delar och går igenom badets status. 

Kontakta er Hydropoolbutik för bokning.

Vad gör jag om strömmen har gått?

För er som har drabbats av strömavbrott  eller annat driftstopp en längre tid så är det bra om detta kan åtgärdas så snart som möjligt, framförallt under våra kallaste månader med frysgrader. Våra bad är väldigt väl isolerade och det tar tid innan vattnet kyls ner och fryser, 4-7 dagar är det räknat på att badet ska kunna stå emot minusgrader, men många parametrar påverkar den faktiska längden.

  • Spabad är en produkt som är beroende av ström. Frysskador omfattas inte av garanti.
  • Undvik att öppna locket för att badet inte ska släppa ut värme.
  • Vi rekommenderar även att ställa in en kupévärmare för att se till att värmen hålls innanför kabinetten. Ha i åtanke att det kan bli väldigt varmt, så antingen om värmaren har inställbar temperatur, alternativt ställ kabinettlucka lite på glänt för att balansera temperaturen.
  • Uppstår det frysskador blir detta ett försäkringsärende 

Vad är det för el-installation?

Alla våra spabad går på 3-fas 16 ampere, det är standardinkoppling och genomförs av certifierad elektriker.

Hur ofta behöver man göra rent och byta filter?

Filtret gör man rent en gång i månaden. Då tar man ut filtret och spolar det i duschen eller med trädgårdsslangen eller dylikt. 

Var tredje månad (eller vid behov) används en produkt som heter filter cleaner. Det sprutas direkt på filtret för att lösa upp fett och smuts som är svårt att få bort. Låt det sitta i 10-15 minuter och spola sedan av filtret

Vi rekommenderar att man köper nytt filter cirka en gång om året. Samt att ha två filter som man varvar med månad för månad. Det gör att livslängden på filtret ökar.

Garantitider?

10 års garanti på spabadets akryl

5 års garanti på ram/stomme

5 års garanti på slang och rör

3 års garanti på styrsystemet (panel, spapack, belysning)

1 års garanti på värmare

3 års garanti på pump/motor

1 års garanti på termolock

Leveransalternativ?

Vi ombesörjer alla typer av leveranser!

Det går bra att hämta badet själv i butik. Vill man istället ha hjälp med leverans av sitt bad så finns det tjänster att köpa till.

Leverans till tomtgräns med bakgavellyft

Lyft på plats med kranbil

Leverans med helikopter

Kontakta er butik för offert på det alternativ som passar er bäst.

Vad är optimala värden för mitt spabad/swimspa?

De kemiska värdena mäts med teststickor eller andra testredskap och följande värden är önskvärda.

Klor 2 ppm 1-3 ppm
brom 4 ppm 2-6 ppm
pH 7.2 7.2-7.8
Alkalinitet 100 ppm 80-120 ppm
Hårdhet 150 ppm 100-250 ppm
Cyansyra 40 ppm 00-100 ppm

Vad är lägsta och högsta temperatur?

Alla våra bad går att ställa in mellan 15 & 40 grader.

Vi sänker temperaturen på displayen men värmen i vattnet sjunker inte?

Spabaden är utrustade med en värmare. Denna värmare kan endast göra två saker: värma eller inte värma. Den kan inte kyla badet. Om badet står på 40 grader och vi väljer att sänka temperaturen till 37 grader så säger vi alltså inte åt badet att kyla till 37. Det vi säger åt badet är att OM temperaturen hamnar under 37 så skall värmaren slå igång tills den når önskad temperatur igen, i detta fallet 37 grader.

Om det är en varm sommardag kan detta ställa till problem när man vill sänka temperaturen, speciellt eftersom våra bad är så välisolerade. Dessutom återvinner våra bad värmen som uppstår från massagepumpar och elektronik, vilket gör att temperaturen kan öka ytterligare när en filtercykel går igång.

Om ni stöter på detta problem så finns det tre saker att göra.

Se till att luftventilerna på kabinetten är öppna för genomströmning av luft.

Lyft av locket helt eller delvis

Fyll på med kallt vatten.

Mitt bad har gått sönder, vad gör jag?

Alla våra butiker har egna servicetekniker, de utför inte bara service på spabad utan även reparationer. Kontakta din Hydropoolbutik för att anmäla ett skadeärende.